Ze ziet mij bezig met de moederdagcadeautjes. Ik kijk haar over mijn schouder aan.

Met iets verbeten in haar gezicht hoor ik haar zeggen: ‘Leuk hoor, maar weet je wat ik de meest erge* dag van het jaar vind?’ * Ze zegt het in nogal wat krachtigere termen die ik hier niet zal herhalen. 😉

Ik kijk haar aan en zie dat ze vecht tegen tranen door ferme taal te gebruiken…

‘Ik weet het niet, maar ik heb zo’n vermoeden’, zeg ik zacht tegen haar. En laat los waarmee ik bezig ben en draai me om zodat ik haar helemaal kan zien en de cadeautjestafel de rug toekeer.

We kijken elkaar aan, we zien in die oogopslag de zoete pijn en verdriet van ons beide. Kinderloze moeders herkennen elkaar nu eenmaal uit duizenden…

‘Je kunt moeder zijn in heel veel opzichten hè?, zeg ik voorzichtig omdat ik natuurlijk niet weet waar ze precies staat in het proces. “De pijn van het baren kennen wij dan wel niet, maar die andere pijn maar al te goed… En dat kennen die moeders die wel hebben gebaard dan weer niet. Je bent er echt niet minder vrouw om hoor..’

Ik weet dat mijn woorden totaal loos zouden kunnen zijn als je nog helemaal alleen maar gelooft in het klassieke ouderschapconcept. Maar gelukkig zie ik dat het resoneert. “Ja ik weet het,’ zegt ze inmiddels net zo zacht als dat ik haar aansprak.

Er vlamt gelukkig weer wat vreugdevollers op in haar ogen. ‘ik weet ook wel voor wie en wat ik moeder ben en nog ga worden, maar ja… Je snapt het wel hè?!”

En ik snap het inderdaad als geen ander. Maar ik weet dat ze onmisbaar is voor velen in haar omgeving. Een power-vrouw is het…

T’is druk in de straat en mensen vinden er wat van als we elkaar een vette hug zouden geven… We doen het dus niet. Maar de blik van verstandhouding die we wisselen is overduidelijk…

‘Moederdag is vanaf nu af aan de leukste dag die er is’, ze zegt het met een weer blije snoet. Weer tranen in de ogen bij ons beide, maar nu van ontroering.

Moederdag is voor iedereen een feestje die anderen het oergevoel van geborgenheid kunnen gegeven. Op welke manier dat dan ook is. Het kunnen zelfs mannen zijn die dat doen. Wij bekijken het zo ruim mogelijk. 😉

Fijne Moederdag allemaal!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s