Ja maar Monique, het kan toch ook mislukken?’ ‘Ja’, zeg ik dan met een knipoog. ‘Maar dat kan het al al die tijd. Ik geef die kans gewoon geen aandacht, dan kan dat ook niet groeien en het succes dus wel. En het grote verschil is dat ik eerder niet zo in mijn financiële kaarten liet kijken. Maar omdat het oprichten van de coöperatie openbaar is deel ik mijn financiële open keuken met jullie. Ik ben altijd al met low budget tot hele vermogende projecten gekomen. Vooraf zou niemand daar een stuiver voor hebben gegeven. Maar toch is het gelukt om mijn vermogen letterlijk en figuurlijk te laten groeien. Want waarom denk je dat ik de rijkdom had om 50 tot 60 duizend euro in mijn eentje te kunnen investeren in deze winkel? Dat kan alleen omdat ik heel goed met muntjes kan spelen. ;-)’

Ik schrijf met onregelmaat op deze ‘oude’ website… Eigenlijk wil ik dit wel veel vaker doen, zeker nu mijn privéleven weer zo turbulent is.

De liefde die mij naar Friesland liet verhuizen is er niet meer in die vorm… De liefde voor het leven houd mij hier. Want het leven is hier goed. Een hele interessante tijd om over te schrijven dus. De levenslessen buitelen over elkaar heen. Maar ik gun mezelf geen tijd om te schrijven. De winkel of eigenlijk de transformerende stap waar de winkel voorstaat vraagt veel tijd en aandacht.

Niet dat dat erg is want ik val volledig samen met de winkel en de missie. In de uitzending waarin ik te gast was komt dit ook weer naar voren. Ik BEN de winkel, of beter gezegd ik ben waar de winkel voor staat. En het is tijd om een positie in te nemen waarin ik het idee van de winkel groter kan laten worden.

Het voelt trouwens belachelijk onbescheiden om te stellen dat het bedrijf dat ik begonnen ben nu zo groot is dat ik er meerdere mensen van wil laten genieten…

Meerdere mensen moeten er een plek in vinden… Of dat nu aan de werkkant of aan de klantkant is dat doet er niet toe. Er moeten veel meer mensen gaan genieten van het plan achter de winkel.

Een eerlijk en gezond voedselsysteem dat gebouwd wordt op het lege speelveld. Daar waar we geen last hebben van de systeemfouten (boeren met subsidies laten concurreren met boeren zonder is natuurlijk ondoenlijk! Ik vertel er nog wel eens wat meer over.)

Dus we moeten durven bouwen aan iets nieuws. We moeten de mensen vinden die hierin ook geloven en bereid zijn mee te bouwen.

Eigenlijk speelt mijn hele leven zich af op dit wonderlijke lege speelveld waar nog ruimte is om te experimenteren. Ik hou niet van de dingen waar de massa zich bevindt. Ik hou van tegenwind, want anders kun je niet vliegeren. Ik hou van zelf creëren en de verantwoordelijkheid nemen voor de gefaalde én de geslaagde pogingen.

Daarom kon ik, waarschijnlijk juist doordat mijn liefdesrelatie verbroken werd, weer komen tot iets dat mezelf weer ver oversteeg. Want ik moest nu wel aan mezelf denken, het kon niet meer anders.

Als je basis blijkt te brokkelen moet je zorgen voor een nieuw steviger fundament. En die heb ik gevonden! Ik ging weer naar een volgend level in het spel. Ondernemen met het smalle verdienmodel van de afgelopen jaren heeft zich bewezen. Het moest even zo om te laten zien dat het kon en dat het tegen alle economische wetmatigheden in zou gaan lukken.

Nu ga ik voor groot en minder smal omdat er meerdere mensen op moeten staan. Iedereen moet het goed hebben. Niemand moet geldzorgen hebben, ik zelf dus ook niet…

Ik heb een visie, een idee, een blik op de toekomst, een moonshot… Het komt allemaal niet uit de lucht vallen. Is het de optelsom van alles wat ik hiervoor al deed en voor stond. Het is zinderend spannend en mooi om te realiseren.

‘Ja maar Monique, het kan toch ook mislukken?’ ‘Ja’, zeg ik dan met een knipoog. ‘Maar dat kan het al al die tijd. Ik geef die kans gewoon geen aandacht, dan kan dat ook niet groeien en het succes dus wel. En het grote verschil is dat ik eerder niet zo in mijn financiële kaarten liet kijken. Maar omdat het oprichten van de coöperatie openbaar is deel ik mijn financiële open keuken met jullie. Ik ben altijd al met low budget tot hele vermogende projecten gekomen. Vooraf zou niemand daar een stuiver voor hebben gegeven. Maar toch is het gelukt om mijn vermogen letterlijk en figuurlijk te laten groeien. Want waarom denk je dat ik de rijkdom had om 50 tot 60 duizend euro in mijn eentje te kunnen investeren in deze winkel? Dat kan alleen omdat ik heel goed met muntjes kan spelen. ;-)’

Luister en kijk je mee naar mijn ideeën die voor een deel in deze talkshow voor het voetlicht komen? Ik zit er heerlijk op mijn praatstoel.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s