En dan vind je op een dag de grote bruine envelop! Een uitnodiging om iets op te sturen om bij de zes mensen te zitten die mogen komen podcasten! (Check: https://manmetdemicrofoon.nl/eengrotebruineenvelop/)

Zomaar in de gratis meemeem-kookboekjes-bak…

In elk boekje zit een recept voor een mooiere wereld. Ik trek letterlijk alles uit de kast om mensen te attenderen op de bijzondere winkel waar je het verschil mee kunt maken…

Een winkel die is ontstaan uit pure liefde voor het leven.

Maar wat moet er in deze envelop… Wat zou het helemaal flitsend te gek zijn om bij die zes te zitten, onderdeel van dit mooie avontuur te mogen zijn!!!!

Peins peins peins…

En opeens weet ik het want ik kreeg net deze tas terug.

Een tas uit de begin tijd van de hele bijzondere winkel. We vragen mensen hun papieren verpakkingen her te gebruiken, een kleine daad met grote voordelen. Hoe minder afval hoe beter het is. We krijgen tassen van allerlei pluimage, maar zelden eentje van ons zelf uit de begin periode. We laten ze nu niet meer bedrukken, een kostenafweging. Dus super leuk om er na vier jaar toch nog eentje terug te krijgen in de winkel!

Een winkel die is begonnen uit pure passie voor het leven omdat ik het leven van mijn grote liefde verloren ben en ik daardoor weet hoe belangrijk het is om echt goed voor mens en planeet te zorgen.

Pluk de dag id door ons getransformeerd tot wij plukken de dag als actieve uitvoerende vorm van het originele Carpe Diem. Want je vergeet het zo snel…

Ik niet meer het zit inmiddels in elke cel ingebakken.

Ik run daarom nu een winkel die tegen de economische wetten in toch gaat werken. Het is een ruige tocht, want het kost een bak geld die er eerst in moest uit mijn eigen spaarpotje. Maar ik kan het mij niet veroorloven, door alles wat ik van het leven mocht leren, om de wereld af te zien glijden door toedoen van de mensheid en niks te doen om een tegenbeweging op gang te helpen.

Ik heb de mogelijkheid om er iets aan te doen, dus ik doe dat ook. Gedreven door mijn innerlijk vuur maak ik het werkend…

Owww, wat zou ik graag alles vertellen wat nu in mijn hoofd tolt… Veel te veel om nu snel te schrijven.. Ik hoop zo om tijd te krijgen om het hele verhaal te kunnen vertellen. Want het is echt niet zomaar begonnen, en het gaat ook niet zomaar eindigen. Het verschil wil gemaakt worden, simpelweg omdat het de beste vorm van voorbereiden is op toekomstige hobbels in de wereld. We moeten met elkaar aan een werkend alternatief bouwen…

Hieronder net even iets meer achtergrond informatie in de vorm van een tekst die voor een publicatie in een blad is geschreven:

Mijn naam: (plus leeftijd)
Mijn naam is Monique van Etten en ik loop nog maar 48 jaar rond hier op deze aardbol. Ik hoop dat nog heel veel jaren te doen. Want ik hou heel veel van het leven!

Een relatie? (plus (voor)naam partner
Ik heb een relatie, maar dat details hou ik nog lekker even voor mezelf. Doet er ook niet toe in het kader van dit interview. Hahaha, als je het wilt weten dan kom je het maar persoonlijk vragen. Dan vertel ik je alles wat ik kwijt wil ;-).

Kinderen? (plus (voor)namen en leeftijden)
Jammer genoeg heb ik zelf geen kinderen. Maar is gelijk wel een belangrijke vraag waarom ik in deze rubriek geïnterviewd wordt. En wel om twee redenen.

De eerste is algemeen, de tweede heel persoonlijk.

Eerst dan maar de eerste: ik zet me dagelijks in om te zorgen dat mijn overdrachtelijk (klein)kinderen hier ook nog aangenaam en met droge voeten kunnen wonen. Ik denk dat dat alleen kan als we een gezonder en eerlijker voedselsysteem creëren. Lekker hoogdravend hè wat ik nu zeg? Ik zal het later nog meer uitleggen. Maar samengevat komt het hier op nee: ik verkoop in de winkel lokale én duurzame verpakkingsarme boodschappen. En die winkel ga ik nu aan de vaste klanten ‘verkopen’ zodat ik een tweede hiervan in een andere plaats kan oprichten. De winkel wordt daarom een coöperatie; van en voor de klanten die er komen.

Maar eerst ook nog die hele persoonlijke reden. Ik heb nooit kinderen gekregen omdat mijn eerste man Taaislijmziekte (Dat heet ook wel CF) had. Dan is het haast onmogelijk om zonder kunstgrepen nageslacht te krijgen. Wij hebben er destijds voor gekozen om het niet te doen en die kunstgrepen dus te laten voor wat ze waren. Ook omdat wij het een te grote belasting voor een kind vonden om eigenlijk al zeker te weten dat vader niet oud genoeg zou worden om het kind te begeleiden in het volwassen worden. Maar wij vonden dat wel heel jammer. Wij waren denk ik wel hele geschikte ouders geweest. Ahum, dat zeg je toch niet van jezelf? Hihihi, nou ja, ik denk toch dat het zo is. Maar goed, helaas dus kinderloos gebleven. Maar daarom zorg ik nu met veel plezier dus op een hele andere manier voor de toekomstige generaties denk ik?

Wat ik vroeger altijd wilde worden:
Dit is ook een leuke en aansluitend op de vorige vraag. Ik zei als jong meisje altijd zonder nadenken: Moeder! Pas later bedacht ik dat ze natuurlijk wilde weten waarmee ik mijn geld zou willen verdienen. Maar dat ik moeder zou willen worden dat stond voor mij als een paal boven water. En tja, dat is dus inderdaad heel anders gegaan zoals ik hierboven al schreef.

Ik werd uiteindelijk:
Ik werd uiteindelijk agoog. Dat is een beroep waarbij je met groepen mensen werkt die al dan niet vrijwillig te maken krijgen met veranderingen in hun leven en daar mee leren omgaan. Ik heb bijvoorbeeld veel met verslaafde jongeren gewerkt. En met jongeren die niet meer naar school wilden. Ik heb dus gewerkt met de boefjes, ik hou daar van. Alles wat niet binnen de lijntjes kleurt vind ik interessant. Daarom heb ik nu ook die bijzondere winkel die ook dwars tegen de stroom in gaat. Die winkel is wel echt een bedrijf hoor. Dus we moeten geld verdienen om voort te kunnen blijven bestaan. Dat moet ook, anders kan ik niet doen wat ik wil doen: de aardbol mooier achterlaten later als ik dood ben. Ik wil namelijk alles altijd net wat mooier achterlaten dan ik het aantrof. En dat is in het geval van de aardbol nog en hele klus zoals iedereen wel weet. Dus we doen zaken, maar wel allemaal voor dat een ideële doel: eerlijker eten: Eerlijker voor de planeet, voor de boer en voor jouw gezondheid.

Die laatste is eigenlijk waarmee alles begon voor mij. Dat heeft ook weer te maken met mijn eerste man die door zijn ziek zijn er achter kwam hoeveel belang hij had bij echt heel goed eten. Onbewerkt voedsel uit de eigen regio dat elk seizoen anders is gaf hem precies de dingen waar hij net dat beetje extra energie van kreeg om ondanks zijn ziekte toch zo gezond mogelijk te leven. Dat is voor mij nog steeds een hele belangrijke drijfveer. Ik denk dat veel mensen baadt zouden hebben bij meer kennis over voeding en hoe het op jou systeem werkt en dus ook gelijk op het hele systeem waarin we leven. Door zelf gezond te gaan eten, eten we de aardbol als het ware ook gezonder. Ik vind het super mooi om hieraan een heel klein beetje te kunnen bijdragen. Daarom wil ik ook zo graag heel veel van dit soort winkel creëren.

Wat maakt mijn beroep speciaal:
Mijn beroep is zo speciaal omdat ik het dus met een hele persoonlijke drijfveer doe en omdat ik me daardoor ook gelijk inzet voor het grote geheel. En steeds meer klanten snappen ook dat het logisch is dat we er nu na drie jaar ook echt een salaris uit moeten gaan halen anders moeten wij stoppen met het werk dat we nu doen. Ik had een lekker dik vet gemest spaarvarken zodat ik tijd had om de winkel te laten groeien zodat er nu dus zoetjes aan genoeg overblijft om zelf ook van te leven. Ik heb jullie nu verteld hoe persoonlijk mijn drijfveer dus is. Dan snap je wellicht ook beter waarom ik niet lekker op vakantie ben gegaan van mijn spaarcentjes maar waarom het voor mij veel logischer was om er iets goeds mee te doen in deze vorm.

Waarover zou meer gesproken moeten worden:
Iedereen die bij mij in de winkel komt weet het wel. Ik ben een open boek. Dus waarover moet meer gesproken worden? Nou ja, eigenlijk over alles als je het aan mij vraagt. Stel meer en betere vragen in plaats van overal gelijk je mening te droppen. Mensen hebben vaak de meest mooie argumenten om te doen wat ze doen of juist iets te laten. Het is heel leerzaam om daar naar te luisteren. Veel leerzamer om altijd maar overal te roepen wat jij dan vindt. Want daar leer je zelf niks nieuws van. Van vragen stellen wel.

Hoogtepunten in mijn leven zijn er genoeg, maar wat er echt uitspringt:
Jeetje, nou ja, de 16 jaar dat ik mijn leven met mijn eerste man mocht delen natuurlijk. Van hem geleerd hoe je positief kunt blijven bij veel tegenslag. Dat is een steeds waardevoller wordende erfenis. Maar ook het runnen van de winkel tot het succes waar we nu staan. Dat we hem kunnen ‘verkopen’ aan de vaste klanten zodat we meer van dit soort winkels kunnen creëren. Dat is toch ook wel echt een hoogtepunt te noemen!

Mijn favoriete hobby / sport / vrijetijdsbesteding:
Hahaha, alles rondom de winkel natuurlijk. Ik doe het met hart en ziel. Maar dat bedoel je niet met deze vraag toch? Ik hou erg van buiten zijn. Wandelen met mijn Labrador Lola is daardoor favoriet. Ik struin ook graag kringlopen af om de leuke schatten te vinden om mijn huisje knus mee te maken. En ik ben gek op muziek uit verschillende decennia. En dan het liefst echte platen draaien. Zo gezellig!

Hoe ik over de coronamaatregelen denk:
Ehhh, dat zou een heel boek worden. Ik zie vooral dat iedereen die ik spreek op zijn of haar manier hun uiterste best doet voor de gezondheid. Dat niet iedereen dat vanuit de zelfde visie doet is voor mij, als mensen-mens, niet belangrijk.

Ik heb als kind altijd geleerd dat als je je best doet en een goede intentie had dat het dan sowieso goed is. Ook als je je vergist of een foutje maakt. Dus dat is hoe ik er naar kijk. Met veel respect voor iedereen die zich inzet voor zijn of haar standpunt. Bij ons is in elk geval altijd iedereen welkom. En we blijven ons verstand gebruiken om iedereen de bescherming te geven die ze verdienen. Dus wij ventileren heel veel en geven iedereen altijd de ruimte. Ook als afstand houden niet meer officieel hoeft vinden wij het gepast om iedereen die ruimte te blijven geven. Je hoort al wel, wij hebben er een sport van gemaakt om de dingen altijd net even vanuit een ander hoek te bekijken.

Leeuwarden is voor mij:
Leeuwarden is voor mij, na mijn Brabantse geboortegrond, een tweede thuis geworden. Ik ben in de zes jaar dat in Friesland mag wonen heel veel van de stad gaan houden. Prachtige straatjes en veel leuke mensen. Ik woon en werk er heel graag.

Het allermooiste van Leeuwarden is:
Natuurlijk is de Oldenhove schitterend, en ook alle andere historische gebouwen. Maar voor mij is en blijft het het belangrijkste om de prachtige mensen in de stad te zien. Zonder opsmuk, gewoon puur. De Fries is iemand (als dé Fries bestaat dan he?!) die zegt wat ie doet en doet wat ie zegt. Ik ben op de West Brabantse zeeklei geboren en die mentaliteit is op mijn geboorte grond ook wet. Weinig woorden, maar hard werken met oog voor elkaar. Ik denk dat ik daarom gelijk zo thuis was in de provincie en de stad. Hoewel ik zelf wel veel woorden gebruik, maar de uitzondering bevestigd de regel toch?

Waar ik mij het meest aan stoor/erger – of wat ik heel erg mis – in Leeuwarden:
Om eerlijk te zijn? Niet zoveel, ik richt mijn aandacht graag op wat goed gaat. En dat is het meeste hoor. Niet om niet te zien wat er niet goed is, maar wat je aandacht geeft groeit, dus ik negeer dat wat niet goed is als het enigszins kan.

Waar ik graag shop/boodschappen haal/winkel/sneup:
Oh, dat is ook een hele rij! Ik heb er zelfs een wandeling voor bedacht. Die noemen wij de krioelroute. Ik geef het kaartje altijd mee aan toeristen in de stad zodat ze de leukste straatjes tegenkomen en de leukste winkeltjes en winkeliers! Het staat ook op onze website. Allemaal winkeltjes die op een of andere manier ook werken aan een mooiere wereld. Leeuwarden zit er echt vol mee! Je moet bijvoorbeeld zeker de Vijzelstraat eens bezoeken!

Als ik niet in Leeuwarden woonde, dan:
Verhuisde ik er naar toe. 😉

Het mooiste televisieprogramma:
Amper tijd om tv te kijken, dus echt geen idee. Misschien de keuringsdienst van Waarde? Zij onderzoeken heel vaak dingen die bij ons in de winkel ook heel belangrijk zijn. Maar dat is weer werk. Als ik voor mijn plezier tv kijk dan zijn Nederlandse dramaseries best wel favoriet bij mij.

Het meest irritante op t.v.:
Reclame!

Welk programma (show, quiz, nieuwsprogramma, etc) moet terug op televisie:
Van die super toffe oude jeugd series als Q&Q en dan uitzenden vanaf en uur of 22.00 of zo als de jeugd van toen tijd heeft om te kijken. De jeugd van nu zal er wel geen bal meer aan vinden denk ik. 😉

De leukste bekende Nederlander is:
Floortje Dessing. Dat vind ik echt een topwijf!

De meest irritante BN’er is:
Tja, daar doe ik dus niet aan. Joh, geen idee. Wie ik niet leuk vind om naar te kijken zet ik uit. Nee echt, dat weet ik niet. Maar types die schreeuwerig zijn heb ik liever niet op mijn scherm.

De beste film/serie die ik ooit heb gezien:
Zijn er veel van, maar als ik iets moet noemen dan is het de film Patch Adams over een arts die worstelt met het systeem waarin hij moet werken. Hij wil vooral de mens als geheel zien en die als zodanig behandelen.

Als ik miljoenen zou winnen met een loterij dan:
Overal in het land winkels neerzetten zoals we die nu in Leeuwarden hebben zodat ik bij veel meer boeren de eerlijke producten kan inkopen. Producten die zonder bestrijdingsmiddelen en zonder kunstmest zijn geproduceerd. Ik zou voor heel veel mensen een leuke baan creëren hiermee en voor heel veel klanten de mogelijkheid om eerlijke en gezonde boodschappen in huis te halen.

Het eerste wat ik doe als ik na mijn werk thuiskom:
Een muziekje opzetten en even lekker vals meezingen en dansen.

Maak me wakker voor:
Niet, mijn nachtrust is heilig. 😉

Meer over mij (mijn zaak, beroep) weten: (hier kan website, telefoonnummer etc worden geplaatst)
Je kunt nog veel meer over mij en mijn winkel lezen op http://www.jouwdagelijksekost.nl/updates. Ik schrijf wekelijks brieven met heel verschillende mensen om zo de achtergrond van de winkel steeds verder uit te leggen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s